2016 m. rugsėjo 14 d., trečiadienis

Informacija: Nekilnojamas turtas Brisbene

Žadėjau pratęsti aktualios informacijos temą ir šįkart rašysiu apie nekilnojamą turtą. Tai man pačiai labai svarbu, nes kaip tik mokausi, kad gaučiau nekilnojamo turto pardavėjos licenziją. Žodžiu, gal atėjus laikui galėsiu padėti šitais klausimais ne tik patardama :).

Neabejotinai gyvenama vieta atvykstant į naują šalį sukelia daug galvos skausmo. Kur apsistoti, kur geriau net nežiūrėti, kokia kaina, ką geriau pasirinkti. Pati praleidau daug valandų prieš atvykdama ne tik skaitydama apie mikrorajonus ir namų kainas, tačiau kartais net "vaikščiojau" google žemėlapio virtualiomis gatvėmis bandydama įsivaizduoti kaip viskas atrodo. Patikėkite, nekantravau atsidurti Brisbene.

Pirmas žingsnis, kurį reikia atlikti prieš atvykstant tai susirasti trumpą viešnagę įsikūrimui ir apsižiūrėjimui. Puiku, jeigu jūsų laukia šeima ar draugai arba galite sau leisti viešbutį, bet jeigu tai neįmanoma yra ir kitų kelių. Galiu nuliūdinti pasakydama, kad gyvenamos vietos ilgam laikui greičiausiai neišsinuomosite prieš atvykdami, nes tam yra nemažai kliūčių. Išsinuomoti gyvenamą vietą čia galima dažniausiai tik per nekilnojamo turto agentūrą. Namų/butų savininkai pasirenka tokiam darbui agentūras, nes nuomos procesas yra gana sudėtingas, reikalaujanti daug dokumentų bei laiko (nei kiek neprimena Lietuvos). 

Norint išsinuomoti gyvenamą būstą jums reikės:

  • Pateikti savo identifikaciją, o tam neužtenka vien parodyti paso. Čia galioja tokia 100 taškų sistema, kuri kiekvienoje agentūroje gali šiek tiek skirtis. Jūsų pasas gali jums suteikti tik 40 taškų (tačiau dažniausiai duodama 70). Likusius taškus surinksite parodydami oficialius dokumentus gautus į jūsų esamą gyvenamą vietą kur po jūsų vardu matosi adresas (o tai neįmanoma, jeigu dar negyvenote Australijoje). Taip pat tinka gimimo liudijimas (pasiruoškite jo vertimą), teisės (vėlgi pasiruoškite vertimą) ir panašiai. Atminkite, kad kartais šie dokumentai gali netikti, jeigu jie nėra australiški. Kuo daugiau jūsų tapatybę patvirtinančių dokumentų turite pasiruošęs, tuo geriau ir ramiau jums.
  • Pateikti buvusio būsto šeimininko rekomendacinius laiškus. Jeigu tokių neturite, problema. Bet gali padėti rekomendaciniai laiškai iš darbdavio, buhalterio.
  • Finansinius įrodymus, kad gaunate pajamas. Tai gali būti jūsų banko išrašas su aiškiomis pajamomis ar turima pinigų suma. Jeigu neturite darbo, problema. Nebent turite buhalterį galintį už jus laiduoti. Bet žinau, kad esantiems lietuvoje visa tai skamba kaip mistika. Ten tokios tvarkos nėra. Ir žmonės šiaip neturi buhalterių. Padėtų darbdavio laiškas apie žadamą įdarbinimą, žinoma, jeigu darbdavį turite.
Tai tik pagrindiniai dalykai. Taip pat agentūros gali nenuomoti būsto, jeigu jo nesate apžiūrėjęs gyvai. Be kitų duomenų agentai reikalaus iš jūsų buvusios gyvenamų vietų istorijos, žinių apie jūsų darbdavį, draugų esančių Australijoje kontaktų. Tikriausiai dabar jau suprantate, kad išsinuomoti būstą vos atvykus yra misija neįmanoma. Nesakau, galbūt kažkam yra pavykę, jeigu turite pasiruošę gerą rekomendacijų paketą. Tačiau agentai retai rizikuoja savo kailiu. Jie atsakingi už tai, kad būsto šeimininkas gautų pajamas ir dėl to nepriims gyventi finansinio šaltinio neturinčių žmonių. Dar sunkiau, jeigu tas asmuo turi ką išlaikyti. Dėl to ir pradedu savo istoriją nuo informacijos, kad geriau iš pradžių pasiieškoti tokios gyvenamos vietos, kurioje galėsite gyventi iki kol įsidarbinsite ir jau turėsite įrodymų, kad galėsite mokėti nuomą. Nenoriu jūsų nuteikti neigiamai, tik siekiu perspėti, kad išvengtumėte nusivylimo, jeigu gausite neigiamą atsakymą arba į jus niekas rimtai nežiūrės.
Kai mes ieškojome gyvenamos vietos vos atvykę ir dar be darbo, agentas pasiūlė sumokėti 6 mėnesių depozitą (tai būtų buvę maždaug 8500AUD). Žinoma, tokių pinigų neturėjome. Nors dabar kai mokausi pati tapti agente, žinau, kad jis neturėjo teisės to prašyti. Nes depozitas, kurio galima prašyti yra maksimum keturios nuomos. T.y., jeigu jūsų nuoma yra 355AUD per savaitę, depozitas būtų 1420AUD ir ne daugiau. Nebent jūsų nuoma siekia 700AUD per savaitę, tokiu atveju depozitui ribos netaikomos.
Dėl tokio absurdiško pasiūlymo mes išsigandome, kad niekur negausime būsto ir sutikome gyventi pas lietuvį, kuris mus galų gale apgavo. Kas skaito mano blogą nuo pradžių, tą istoriją žinos, nors ją kaip blogą prisiminimą jau pašalinau. Žinodama tai ką žinau dabar apie nekilnojamo turto tvarką nebūčiau sutikusi pas jį gyventi. Ir dar dėl to dalinuosi su jumis šia informacija, kad niekam tai daugiau nepasikartotų, nes norinčių pasipelnyti yra visur. Lai būna jis laimingas, nors kokia čia laimė būti apgaviku ir vaigimi.
Nukrypau.

Jeigu negalite sau leisti gyventi viešbutyje, siūlau sprendimą, kurio griebėmės mes (vėlgi nepasisekęs sprendimas pasitikėti agentūra atvedė iki momento kai likome be gyvenamos vietos likus savaitei iki skrydžio į Brisbeną). Airbnb - tinklapis tinkamas susirasti kambarį ar namuką trumpam arba ilgam laikui. Nesiūlau pasitikėti aklai. Reikia būti atidiems, ypač jeigu vyksti su mažais vaikais. Be to dėl to gali kilti sunkumų ieškant vietos apsistoti. Žmonės siūlantys kambarius gali nenorėti mažų vaikų krykštavimo. Būtinai apie tai informuokite ieškodami gyvenamos vietos. Jie turi teisę taip pat jumis nepasitikėti ir nepriimti gyventi. Mūsų patikrintas variantas tai Monardas. Atrodo grubokas, kambariai paprasti, tikras australas. Bet nerealiai geros širdies žmogus padėjęs daug ir vis dar esame draugais. Jis bijojo mus priimti su mažu vaiku, bet ryžosi ir dabar jiedu su sūnumi geri draugai. Kaip jis juokauja - mokosi būti seneliu su Aru :D . Jo dukra neseniai ištekėjo, dabar keliauja po pasaulį, o grįžusi žada padovanoti tikrą anūką. Matote kaip tokiu būdu lengva kartais susirasti draugų. Tik nebijokite būti patys aktyvūs ir bendrauti. Žinoma, nepasitikėkite viskuo 100%. Visokių žmonių yra ir kaip sako mūsų patarlė, geriau 9 kartus pamatuok, 10-ą kirpk. Mes to nesilaikėme kai kuriais atvejais ir šiek tiek nudegėme, bet iš klaidų mokomasi visą gyvenimą :). Jeigu važiuojate vienas ar be vaikų dar yra variantas paieškoti kambario per gumtree arba flatmates. Ten galite rasti žmonių privačiai nuomojančių kambarius ir kitokį būstą. Galbūt pavyks rasti bendrą kalbą ir apsieisite be agentų.

Prieš renkantis kur apsistoti ir jeigu gyvendami trumpalaikiame būste nusprendžiate išsinuomoti ilgalaikę gyvenamą vietą, jums reikės atsakyti į kelis klausimus:
  1. Kokiame mikrorajone yra jūsų darbas?
  2. Kiek planuojate išleisti pinigų nuomai?
  3. Ieškote namo, townhouse (atleiskite, kad nesugalvoju lietuviško žodžio) ar buto?
  4. Ar turite automobilį?
  5. Ar į darbą galėsite važiuoti automobiliu?
  6. Ar reikės darželio.mokyklos?
Mano pagalbiniai atsakymai:
  1. Padėsiu apsisprendžiant dėl mikrorajonų tiek kiek išsiaiškinau ir patyriau pati. Visų pirma venkite Inalos, dalies Ipswich ir Logan rajonų. Tai blogiausiai pagarsėję mikrorajonai. Tas pats galioja Caboolture regionui su labai retomis išimtimis. Tai patvirtina įsilaužimų skaičius į gyvenamus namus atitinkamame mikro rajone. Blogiausių rajonų sąrašą galite rasti čia. Žinoma, tai metų senumo straipsnis, bet tokie dalykai labai greitai nepasikeičia. Nusikalstamos veiklos skaičius galite patikrinti interaktyviame policijos departamento žemėlapyje. Tikrai nepakenks pasitikrinti, nors galite atrasti, kad policija iškvietimus gauna visame Brisbene, nes visuose mikrorajonuose gyvena įvairių žmonių. Tai dar susiję su vyriausybės vykdoma programa kai būstai suteikiami pigiau asocialioms, sunkiai besiverčiančioms šeimoms. Nors tai ne šimtaprocentinis dalykas, bet dažniausiai su tokiomis šeimomis atsivelka nusikalstamumo šleifas. Geriausi mikrorajonai yra šiaurinėje Brisbeno upės pusėje, tačiau, jeigu jūsų darbas pietuose, nesirinkite gyvenimo kitoje upės pusėje. Prarasite pusę savo gyvenimo kamščiuose. Stenkitės gyvenamos vietos ieškoti kuo arčiau darbo. Sutaupysite ir laiko ir pinigų. Gerai paskaičiuokite ar apsimoka daugiau išleisti kelionei ar gyvenamm būstui. Kadangi pateikiau sąrašą blogiausių mikrorajonų, štai ir geriausių sąrašas: Homely. Bet nusiteikite, jeigu norėsite gyventi gražiau ir geresniame rajone, jums tai atitinkamai ir kainuos. Namo Chapel Hill ar Fairfield galite pradėti ieškoti nuo 500 AUD. Žinoma, rasite ir pigiau, bet namas greičiausiai bus senas ir nejaukus. Bet visko pasitaiko :) Taip pat atkreipkite dėmesį į kitokius faktorius. Pvz. mes gyvenome Morningside ir Cannon Hill ir mus be perstojo kankino besileidžiančių ir kylančių lėktuvų triukšmas. Dievaži, virš Cannon Hill jie jau leidžia ratus, sėdintys lėktuve tikriausiai net galėdavo mane besideginančią kieme matyti :D. Sako, kad prie triukšmo priprantama. Bet mes prie to neprirasdavome. Jeigu kalbėdavome telefonu tekdavo palaukti kol lėktuvas praskris, nes susikalbėti buvo neįmanoma. Tas pats galioja būstui šalia traukinių linijų. Paprastieji traukiniai nieko baisaus, bet krovininiai kelia kurtinantį triukšmą. Žodžiu, besirinkdami gyvenamą vietą nepabijokite skirti laiko ir pasidomėti. Taip geriau nei šešiems mėnesiams užstrigti vietoje, kurioje negalite pakęsti būti.
  2. Kalbant apie kainas - vidutiniškai namo kaina Brisbene yra 450AUD per savaitę. Tai žinoma kintamas rodiklis priklausomas nuo begalės faktorių. Pasiūlos ir paklausos, mikrorajono, atstumo nuo centro, namo būklės ir t.t. (turiu pastebėti, kad kai tokį tyrimą atlikau prieš pora metų Sidnėjuje atitinkamai vidutinė namo kaian buvo apie 650AUD, bet nuomos kainos taip greitai nesikeičia kaip pardavimų). Jeigu ieškosite townhouse ar buto galite rasti ženkliai pigiau. Toliau nuo centro vėl pigiau, bet tai irgi ne rodiklis. Jeigu namas tokiame prestižiniame rajone kaip Brookwater, kuris yra pakankamai toli nuo centro, namo irgi ieškokite nuo 500AUD, gal pasiseks :). Perspėju, jeigu tam tikrame mikrorajone nuomos kainos žemesnės nei atrodytų normalu, reiškiasi, kad jame yra problemų. Būtinai tai išsiaiškinkite. Tokie mikrorajonai kaip Forest Lake atrodo labai gražūs ir patrauklūs, bet garsėja nusikalstamumu, nes yra Inalos kaimynystėje. Žinoma, galbūt jums pasiseks ir nieko nenutiks, o galbūt ir gerame mikrorajone kas nors gali nutikti, niekas nuo to neapsaugotas, bet kam tampyti likimą už ausų.
  3. Gyvenamas būstas. Visų pirma, tai žinoma butai pigiau, bet nepamirškite, kad neturėsite savo kiemo. O Brisbene kai oras visada toks geras, apmaudu neturėti kur išeiti. Žinoma yra daug parkų visuose mikrorajonuose. Nors jeigu turite namą, nepamirškite, kad reikės pasirūpinti žolės pjovimu, galbūt netgi teks sodininkauti. Jeigu to nemėgstate ir nesate nusiteikęs mokėti papildomus pinigus už tokias paslaugas kitiems, rinkitės butą. Townhouse gali būti puiki alternatyva, nes jie turi miniatiūrinius kiemelius, kaina yra tarp namo ir buto, o sodas dažniausiai reikalauja labai mažai priežiūros. Taip pat dažnai į jūsų nuomą įeina komplekse esantis baseinas, viešas BBQ ir kitos paslaugos. Bet vis tiek turėsite kaimynus už kurios nors sienos. Mūsų pirma gyvenama vieta buvo butas. Miegamojo langai išėjo į kaimyninio namo balkonus. Ten gyveno jaunimas mylintis kriketą. Tad jeigu tik būdavo koks renginys per TV (o TV australai dažnai būna pasikabinę ant sienos savo balkonuose) mes pusę nakties turėdavome klausyti jų palaimingo šūkčiojimo ir išklausyti visokių paskalų. Na, įsivaizduojate. Perspėju, langų plastikinių čia niekas nededa, namai kiauri, tad girdisi viskas net su uždarytomis durimis ir langais :). Netgi išdykaujantys kaimynai už sienos... Žodžiu... Suprantate apie ką aš. Bet žinau kas gyvena butuose ir nėra net girdėję savo kaimynų. Tad kaip pasiseks. Dar labai svarbus faktas - didžioji dalis nuomojamų būstų būna tušti, net be šaldytuvo (nekreipkite dėmesio į reklamuojamas nuotraukas, ten greičiausiai tuo metu gyvenančių asmenų baldai, bet būna ir išimčių). Vadinasi jums teks pasirūpinti savo baldais ir kitomis svarbiomis smulkmenomis kaip virtuvės įrankiai, puodai ir panašiai. Galite to ieškoti mano jau minėtame gumtree. Žmonės ten netgi labai dažnai atiduota baldus ir rakandus nemokamai ir netgi labai neblogos būklės. Dar dėl to fakto jums bus sunku išsinuomoti būstą vos atvykus, nes paprasčiausiai neturėsite ant ko miegoti. :)
  4. Jeigu neturite automobilio neabejotinai turite išsiaiškinti kokia transporto sistema yra šalia planuojamos gyvenamos vietos. Kaip rašiau ankstesniame įraše, geriau rinktis traukinius, bet jeigu nėra linijos, pasidomėkite kur bus autobuso stotelė. Jeigu negalėsite įsigyti automobilio iš karto, pravers turėti dviratį. 
  5. Jeigu darbas bus centre ir darbovietė nesuteiks vietos automobiliui, greičiausiai teks keliauti viešuoju transportu, nes stovėjimas centre be proto brangus. Tiesa beveik visos traukinių stotelės turi stovėjimo aikšteles, kuriose gyventojai palieka automobilius ir tęsia kelionę į centrą traukiniu. Labai patogi sistema, jeigu dirbsite vienoje vietoje.
  6. Jeigu atvyksite su vaikais būtinai išsiaiškinkite kur bus darželiai, mokyklos. Labai patogus įrankis ieškoti darželio - čia. Informatyvu, bet nepamirškite, kad tikrą informaciją gausite tik paskambinę į pačią įstaigą, nuvykę pasižiūrėti. Deja, dėl mokyklų dar daug negaliu pasakyti. Čia vaikai gana anksti jas pradeda lankyti, nors kaip tik šiuo metu keičiasi sistema. Patarčiau gerai išsiaiškinti tokią informaciją prieš atvykstant. Netgi parašyti į įstaigas.
Kai jau pagaliau apsisprendėte dėl visų faktorių jūsų laukiantis oficialus procesas norint išsinuomoti iš agentūros ar šeimininko.
  • Pats ieškojimo procesas prasideda internete ir geriausia tam vieta: realestate.com.au. Atradę patinkančius būstus, kreipiatės į agentą ir susitariate dėl apsilankymo (inspection) arba dalyvaujate atvirame susitikime (open house), kuriame kartu su kitais potencialiais gyventojais galite apžiūrėti būstą. Jeigu patinka, gaunate iš agentūros formą prašymui (application form), nors jeigu būstas patiko jau iš nuotraukų, rekomenduoju tokios formos paprašyti dar prieš inspekciją ir atiduoti užpildytą vietoje agentui. Tai paspartins procesus ir padidins jūsų šansus gauti tą būstą. Apžiūrėdami būstą būtinai užduokite klausimus, išsiaiškinkite viską kas jus neramina. Galite netgi klausti apie artimiausias mokyklas, transportą ir pan. Kuo daugiau išsiaiškinsite iš anksto, tuo mažiau staigmenų bus vėliau.
  • Gali būti, kad agentūra peržiūrėdama jūsų formą dar paprašys papildomos informacijos, kurią galėsite nusiųsti el. paštu. Nepamirškite, kad jiems reikės kopijų visų aukščiau išvardintų dokumentų. Kuo viskas tvarkingiau, tuo rimčiau jie į jus pasižiūrės.
  • Vis dėlto galutinį žodį taria šeimininkas. Ir jeigu jūs jam nepatiksite iš paso nuotraukos, nieko negalėsite padaryti. Vis dėlto, jeigu jaučiate, kad agentūra jus ignoruoja ir diskriminuoja dėl jūsų tautybės, religijos (tik kaip pavyzdys) ar panašių dalykų, turite teisę skųstis. Tai netoleruotina šioje šalyje. 
  • Jeigu jūsų prašymą patvirtino, laukia keli kiti žingsniai. Per parą jums reikės pervesti sumą atitinkančią dviejų savaičių nuomą (jeigu nuoma 355AUD, tai sumokėti reikės 710 AUD). Kol to nepadarysite, jie gali svarstyti ir kitus perspektyvius gyventojus. Tada iki sutartos įsikėlimo datos turėsite sumokėti depozitą (bond), kuris kaip jau rašiau atitinka 4 nuomas. Turite atminti, kad tai nėra nuompinigiai ir jie negali būti panaudoti nuomai sutarties pabaigoje, kaip pavyzdžiui išmokėti už likusias keturias savaites (nebent esate skolingi). Pagal įstatymą, vos gavę jūsų depozitą agentūra ar šeimininkas (landlord) privalo tą sumą pervesti į oficialią įmonę (RTA) tvarkančią tokius finansinius įsipareigojimus. Agentūra privalo jums išrašyti čekį, kad gavo depozitą. Per 10 dienų turite gauti laišką iš RTA su jūsų depozito numeriu. Jeigu tokio numerio negavote, labai galimas dalykas, kad jus apgavo. Būtinai tai išsiaiškinkite. Sutarties pabaigoje agentūra privalo tuos pinigus grąžinti, nebent esate skolingas nuompinigių, už komunalinius ar pridarėte žalos gyvenamoje vietoje.
  • Kai jau suderinote su agentūra sutarties pasirašymo laiką patarčiau užduoti kuo daugiau klausimų bei netgi paprašyti sutarties formų iš anksto, kad galėtumėte su jomis ramiai susipažinti. Patikėkite, jeigu kas įvyks, o sutartį pasirašėte neskaitę, vis tiek būsite atsakingi. O tų formų yra nemažai. Viena sutarčiai, kita dėl depozito, kita dėl raktų ir dar viena labai svarbi vos atvykus į gyvenamą vietą (Entry Condition Report form). 
  • Entry Condition Report form - tai pažyma, kurią turėsite užpildyti per tris dienas (bent jau taip prašo didžioji dalis agentūrų). Tai lapai su informacija apie kiekvieną patalpą ir tai kokia yra j padėtis. Ar yra dėmių, apdaužymų it panašiai. Kuo išsamesnė bus ši forma tuo ramesnė bus jūsų galva pabaigoje sutarties, nes tai reikš, kad jie neturės prie ko prikibti ir pareikalauti, kad žalą padengtumėte savo depozitu. 
  • Jokiais būdais nedarykite remontų, pertvarkymų ar panašiai prieš tai negavę leidimo iš agentūros ar šeimininko. Tai gali jums kainuoti depozitą ar net daugiau. Nebijokite kalbėtis ir klausti.
  • Kol gyvenate gyvenamoje vietoje turite teisę neįsileisti agentų ar šeimininko, jeigu nebuvote iš anksto apie tai informuotas. Yra skirtingi laikai prieš kiek laiko jie turi pranešti apie vienokį ar kitokį apsilankymą. Dažniausiai inspekcijos vyksta kas trys mėnesiai. Tada jie tiesiog patikrina kaip viskas atrodo, paklausia ar nereikia kažko sutvarkyti ir panašiai. Bet tai jau priklauso nuo agentūros.
  • Artėjant sutarčiai į pabaigą tikriausiai pasiūlys sutartį pratęsti, jeigu ne įsigalios neterminuota sutartis. Dažniausiai sutartys pasirašomos 6, 12 mėnesių. Vėlgi priklauso nuo šeimininko. 
  • Jeigu sutartį norite nutraukti ir išsikelti vėl lauks eilė sutarčių. Atkreipkite dėmesį prieš pasirašydami sutartį nuomos pradžioje kokie yra reikalavimai jos pabaigoje. Galbūt jums reikės profesionaliai išvalyti kilimą ir agentūrai pateikti įrodantį čekį. Dažnai reikalauja, kad profesionaliai būtų išvalyti orkaitė. Bet viskas priklauso nuo šeimininkų. Tokių reikalavimų gali ir nebūti.
  • Jeigu norite nutraukti sutartį anksčiau laiko turite nusiteikti, kad jums tai gali nemažai kainuoti. Viskas priklausys nuo susitarimo su šeimininku.
  • Jūsų depozitas privalo būti grąžintas į jūsų nurodytą sąskaitą prieš jums atiduodant raktus.
Tai pagrindinė informacija, kurią tikrai nepakenks žinoti. 

Atleiskite už ilgą įrašą. Galbūt ne visa informacija 100% tiksli, gal kažką pamiršau paminėti. Aprašiau savo patirtį ir žinias. Vis dėlto atsikeliant į Australiją ir įsikuriant būčiau padariusi daug mažiau klaidų, jeigu būčiau žinojusi bent pusę šitos informacijos, neskubėjusi ir nenuleidusi vėjais savo nuojautos :). Patariu ir jums tą patį. Ir dar vienas posakis - atsarga gėdos nedaro. Daugiau pasitikėkite savo žiniomis ir nuojauta, mažiau kitais, bet neatsitverkite nuo pasaulio. Tokiu metu jums labiausiai to pasaulio reikia kai visa šeima ir draugai pasilieka kitoje žemės pusėje. Ir būtinai pasidomėkite Brisbeno lietuvių klubu. Tai puiki vieta surasti draugų ir neatitrūkti nuo savo šaknų :). Klauskite ir domėkitės, nežinia iš kur gali ateiti pagalba :). 

Uff... Labai tikiuosi, kad bent vienam žmogui ši informacija bus naudinga. Vadinasi visi mano tyrimai ir rašymas nenueis veltui. Pasidalinkite šiuo įrašu, galbūt ką nors ši informacija išgelbės nuo galvos skausmo ar klaidų. :)

Užduokite klausimus! Pasistengsiu atsakyti. O jeigu kam nors iš Australijos senbuvių atrodo, kad kažko trūksta ar ne viskas tikslu būtinai papildykite informaciją, parašydami komentaruose. 

Ačiū už kantrų dėmesį!

Šio namo jau nebėra, bet mano širdyje jam išsaugota jauki prisiminimų vieta














4 komentarai:

  1. Labai jums ačiū! Tikrai nesitikėjau tokio išsamaus ir kokybiško straipsnio, o tuo labiau puikių patarimų. Pats pradėjau dirbti su NT turtu Birsbene prieš gerus 3 metus. Pati pradžiai buvo tikrai labai sunki, nes čia žmonės orientuojasi į visiškai skirtingus butus, namus bei žemės sklypus nei žmonės Lietuvoje. Tačiau didelis užsispyrimas, domėjimasis jų kultūra man padėjo labai daug. Dabar galiu sakyti jog vykdau gana sklandų NT darbą. Žinoma, visus pinigus investuoju į savo mažųjų ateitį bei žinoma kokybišką pensiją :D Iš tiesų, būtų įdomu sulaukti ir patarimų, kaip yra parduodami butai, namai ir žemės sklypai Lietuvoje. Gal būt pati turite patirties ir naudingų patarimų? Lauksiu žinių.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai ačiū, kad skaitėte ir džiaugiuosi, kad patiko. Būtų labai įdomu sužinoti apie jūsų veiklą Brisbene :).
      Deja, apie Lietuvos rinką nedaug galiu papasakoti, bet galbūt rasite ką nors suinteresuotą padėti :).

      Panaikinti
  2. Labai nustebino tai, kad nuomojamuose butuose nėra baldų.. Aišku, Lietuvoje jų dažniausiai atvirkščiai - žymiai per daug, bet kai visai nėra, tai reiškia, kad investuoti reikės papildomai. Nors tikriausiai nesudėtinga ir įsigyti viską - jau net Lietuvoj ir lovos, ir stalai, ir kėdės ir net sekcijos internetu parduodamos, tai Australijoj viskas turėtų dar natūraliau vykti. Tik aišku kainos gal kitokios.. Tada, žinoma, gal koks sendaikčių turgus visai gera idėja...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Niekada nesigilinau kodėl tokios tradicijos nuomoti be baldų. Įmanoma rasti ir su baldais, bet labai labai retai ir dažniausiai tai būna nuomojami kambariai.
      O šiaip Australijoje padėvėtų baldų kainos nėra didelės, aišku pagal baldo amžių ir būklę. Be to jeigu nori visai sutaupyti tai galima surasti baldų tiesiog gatvėje. Žinau, skamba keistai, bet patikėkite čia išmetami net labai geri daiktai. Taip yra dėl to, kad žmonės turi pinigų ir nesivargina jų parduoti, netgi iki šiukšlyno išvežti, o kraustosi jie labai dažnai. Tad pasirenka daiktą geriau išmesti ir naujoje vietoje nusipirkti naują nei gabentis jį kartu. Be to kiekvieną savaitę vis kitame rajone vyksta tokių didelių daiktų surinkimas, tada žmonės atsikrato daiktais, kurie gana dažnai būna geros būklės, tiesiog jiems jau nebereikalingi. Mes atvykę siaubingai taupėme, tad nemažai daiktų susiradome tokiu būdu, netgi šaldytuvą parsigabenome iš gatvės. Iš pradžių atrodo nejauku, o paskui suvoki, kad taip daiktui suteikiamas antras gyvenimas ir prisidedi prie ekologiškesnės žemės.
      Bet taip yra tik Kvinslande kiek žinau, kitose valstijose už daiktų paėmimą iš gatvės gali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn (kas padėta ant šaligatvio, priklauso valstybei), tad pasitikrinkite prieš darydami.
      Apie sendaikčių turgus nežinau, nesugalvoju ar esu tokių mačiusi. Bet čia yra kitokie turgūs - Garage sales, kai žmonės išparduoda savo daiktus ganėtinai nebrangiai. Žinoma, reikia užsekti kur ir kada tokie vyksta. :)

      Panaikinti