2016 m. rugsėjo 12 d., pirmadienis

Informacija: Brisbenas

Dažnai sulaukiu klausimų apie Australiją ir Brisbeną. Man tikrai patinka atsakyti į visus klausimus, nes buvo daug žmonių, kurie padėjo mums kai atvykome, tad noriu tą "skolą" grąžinti perduodama savo pagalbą tiems kam reikia. Bet pagalvojau, kad galbūt yra žmonių, kurie nežino ko paklausti arba nedrįsta, tad nusprendžiau šiek tiek daugiau parašyti apie dalykus, kuriuos jau žinau ir kuriais pati domėjausi prieš atvykdama į Brisbeną. Aš atlikau tikrai nuodugnų tyrimą, nes vykome su vaiku ir norėjau būti tikra dėl daugelio dalykų. Tad keliais įrašais pasistengsiu suteikti kaip galima daugiau aktualios informacijos atvykstant į šią šalį ir ypač Brisbeną.

Visų pirma pats Brisbenas. Kodėl jį pasirinkome? Nes jis nėra toks didelis kaip Sidnėjus, ne toks vėsus kaip Melburnas, ne toks atokus kaip Pertas ir didesnis nei Darvinas. Žodžiu, jame buvo viskas ko mums reikėjo - geras oras, geras atlyginimas ir darbo pasiūla (pagal patirtį statybose), sąlyginai arti kiti miestai, gražiausi paplūdimiai ranka pasiekiami, bet jis nors yra milijoninis miestas, to nesijaučia kadangi kartais atrodo, kad gyvename parke. Jis dažnai vadinamas geriausiu miestu auginti vaikus, bet tai tikrai nereiškia, kad jauniems žmonėms čia nėra ką veikti. Veiklos čia užtenka visiems: nuo nuojagimio iki senjoro. Tuo ir žavi šis miestas. gali nieko neveikti ir tiesiog gerai laiką leisti savo galiniame kieme, bet jeigu yra noro pasižmonėti, tik sugebėk išsirinkti iš gausybės renginių mieste ir aplink miestą. Informaciją apie renginius galite rasti "Visit Brisbane" arba "Brisbane City Council". Žinoma, Facebook'as yra bene geriausia platforma surasti informaciją apie tai kas ir kada vyksta aplink jus.

Ką reikia padaryti vos atvykus į tokį miestą? Tikriausiai pirmas dalykas, kurį padarome bet kokiame naujame mieste, jeigu esame be automobilio, tai išsiaiškiname apie viešąjį transportą. Visą informaciją galima rasti "Translink" puslapyje. Bet trumpai - jeigu tikslas keliauti ilgiau ir dažniau, neabejotinai reikia įsigyti GoCard, kurią vėliau tereikės papildyti kelionpinigiais. Studentai gali prašyti nuolaidos (50%), bet reikia su savimi turėti galiojantį studento pažymėjimą ir užsisakyti nuolaidą, kurią turės patvirtinti jūsų mokymosi įstaiga. Daugiau informacijos čia. Beje Translink Journey Planner taip pat yra puikus įrankis planuojant savo kelionę iš taško A į tašką B, nes jų pačių puslapyje yra daug tikslesnė informacija nei pvz. ją pateikia Google Maps. Kalbant apie viešąjį transportą siūlau rinktis traukinius, jeigu yra tokia galimybė, nes jie su labai labai retomis išimtimis važiuoja taip tiksliai kaip laikrodis, tuo tarpu autobusai neskaitant to, kad keleivius kartais veža kaip malkas dar ir vėluoja (tikriausiai dėl to nuolatos skuba nepaisant to, kad keleiviai vos ne skraido). Nors buvo nemažai atvejų kai autobusai nuvažiuodavo anksčiau. Jeigu vis dėlto nepavyksta išvengti tokio transporto, nes ne visur lengvai pasiekiamos traukinių linijos, labai puiki programėlė stebėti autobusus esamu laiku yra Moovit

Paskutinis klausimas, kurį aprašysiu šiame įraše yra apie orą. Man pačiai planuojant kelionę į Brisbeną Lietuvos rudenotų ūkanų metu, atrodė, kad čia tikras rojus... Ir patikėkite, beveik taip ir yra. Bet tik pastebiu, kad tai tik mano asmeninė nuomonė. Visada mėgau šilumą, netgi ne šilumą, o karštį. Ir vasarą čia tikrai būna karšta. Vietiniai skundžiasi, kad per karšta ir jiems labiau patinka žiema, kuri primena kažkokį viduriuką tarp lietuviškos vasaros ir pavasario, bet man asmeniškai vietinė vasara - pats geriausias laikas. Man net nereikia kondicionierių, tiesą sakant praeitą vasarą juos buvome įjungę vos pora kartų, kai naktį temperatūra nenukrito žemiau 30 ir jau buvo kiek per tvanku. Ir vis tiek aš jaučiausi kaip žuvis vandenyje. Vis dėlto tie, kurie karščio bijo, turėtų apie tai pagalvoti. Vasaros čia nepalyginamais karštesnės nei Lietuvoje. Nekalbu apie tai, kad būti saulėje tolygu sėdėti ant keptuvės. Bet vėlgi, kam ko reikia :). Tuo tarpu žiemos kiek nustebino, jos šaltesnės nei tikėjausi. Būtent naktys. Bet kas jau skaitė mano nuostabas iš ankstesnių įrašų žinos, kad naktį jausmas toks lyg miegotum rudenį palapinėje. Tai vis dar ne minusinė temperatūra, bet ir ne iš maloniausių. Be to kadangi neatšala tiek, kad užšaldytų bacilas ir virusus, visi labai serga, nes plisti ligoms labai palanki terpė. Namai kiauri, tad juos šildyti reiškia pinigų paleidimą į orą. Tačiau dienos būna maloniai vėsios su retomis išimtimi kai pakyla šaltas vėjas (vis dėlto esame prie vandenyno). Tačiau didesnė dienų dalis yra saulėtos ir gaivios. atvykusiems į Brisbeno žiemą pasirodytų, kad netgi labai šilta, tačiau po vietinių vasaros karščių ir žiemos čia atrodo šaltos :D. Tačiau tai trunka vos tris mėnesius ir tai kaip supratau kiekvienais metais būna vis kitaip. Girdėjau, kad prieš kelis metus buvo tokia sausra, jog vyriausybė liepė riboti sunaudojamo vandens kiekius ir netgi nurodė, kad dantų negalima valytis ilgiau nei 3 minutes, o po dušu stovėti ilgiau nei 5 minutes. Vietiniai netgi gavo mažus chronometrus, kuriuos reikėjo užsistatyti einant į dušą. Taip kad dar toli gražu ne visus Brisbeno gražumus matėme. Juolabiau, kad po tos sausros prilijo tiek, kad pusė miesto patvino ir buvo pridaryta daug žalos. Taigi negali žinoti kas laukia ateinančiais metais. Dienos atrodo vienodai saulėtos, bet kartais pateikia netikėtų siurprizų. O kad jų būtų lengviau išvengti vietiniai orą tikriną meteorologiniame puslapyje, radare. Artėjant vasaros audroms be to beveik neišsiverčia. Meteorologijos biuras stengiasi būti operatyvus ir didelė dalis pranešimų nepasitvirtina, bet jie apsidraudžia informuodami žmones apie galimą pavojų. Iš kitos pusės kai mes vykome Vasarį mums žadėjo, kad Brisbene bus tikra pekla, bet to dar nepatyrėme per pusantrų metų. Nei didelių audrų, nei nežmoniško karščio. Žinoma, nesakau, kad noriu to sulaukti, bet vis dėlto įdomu ;). 

Išsiplėčiau apie orą, Tiesiog prisiminiau kaip man pačiai buvo sunku suvokti kaip tas gyvenimas kitoje žemyno pusėje atrodo. Ir žinoma kankino baimė ar nebus per karšta. Tai vat mums tikrai ne per karšta. Bet kitam žmogui gali atrodyti kitaip :). Beje, svarbus puslapis norintiems visads žinoti naujienas, Brisbane Times, bet perspėju, kartais tų naujienų geriau nežinoti :). 

Tiek šiuo įrašu. Kitame įraše papasakosiu daugiau apie apgyvendinimą ir nekilnojamą turtą, kadangi man pačiai tai labai įdomi tema.

Tikiuosi, kad įrašas buvo naudingas ir padės jums labiau pasiruošti. Jeigu turite klausimų parašykite juos komentaruose, pasistengsiu viską atsakyti ką tik pati žinau. Sėkmės :). 

PAPILDYMAS: Sulaukiau klausimo apie laiką. Tad pridedu prie šitos temos kam aktualu:

Brisbene tikrai anksti temsta palyginus su Lietuva ir tai susiję su tuo kad Brisbenas yra arčiau ekvatoriaus, per metus daug mažiau permainų įvyksta nei artėjant link ašigalių. Žiemą saulė leidžiasi apie 17:00, o vasarą apie 18:45. Mums mylintiems ilgus vakarus, saulė nusileidžia akimirksniu. O teka ji žiemą apie 6:40, o vasarą 4:45. Žiemą gauname minimum 10:20 val., o vasarą maksimum 13:50 val. saulės. Tačiau vien dėl to kokia ta saulė intensyvi, trūkumo nepajuntame net žiemą.

Beje, jeigu Lietuvoje saulė karščiausia 12:00, tai čia ji pavojingiausia 10:00. Žinoma, Australijoje ji ir taip yra pavojingesnė nei Europoje.

Bet saulėlydžiai ir saulėtekiai būna nepakartojami: http://www.visitbrisbane.com.au/.../winter-sunrises...


Tai tiek :)

Brisbeno Mt Coot-Tha botanikos parkas
Brisbeno Mt Coot-Tha botanikos parkas
Kangaroo point esantis parkas
Čia turėtų būti miestas, bet jausmas, kad esame laukuose. Netoli mūsų namų.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą